02 Δεκεμβρίου 2013

Τεύχος 2, Δεκέμβριος 2014

Το ιστορικό, 2ο τεύχος του Retro Planet κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2013, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. "Γιατί ιστορικό;", θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Διότι α) εξαντλήθηκε εν ριπή οφθαλμού παρά το μεγαλύτερο τιράζ συγκριτικά με το πρώτο τεύχος, β) ήταν συσκευασμένο μέσα σε διάφανο πλαστικό καθώς συνοδευόταν από μία δισκέτα 3 1/2" με Χριστουγεννιάτικο παιχνιδάκι για την Amiga, και, γ) λόγω λάθους συνεννόησης με το τυπογραφείο "δέθηκε" με βιβλιοδεσία ράχης και όχι με συνδετήρες, όντας το μοναδικό τεύχος με αυτή τη μορφή σε όλη την ιστορία του περιοδικού (το αποτέλεσμα τελικά ήταν, παρά τον όμοιο αριθμό σελίδων, το τεύχος να δίνει την εντύπωση ότι ήταν πολύ λεπτότερο από το 1ο και επίσης, μετά από 2-3 ξεφυλλίσματα να αρχίζουν να φεύγουν οι σελίδες).

Στα της ύλης, σε αυτό το 2ο τεύχος άρχισαν σιγά-σιγά να καθιερώνονται οι μόνιμες στήλες (editorial, Retro Αναδρομές, Retro News, Amiga Update, 8 Magic bits, Amiga Future, Retro Market και Σκάσε & Άκου). Πέραν του εντυπωσιακού, Χριστουγεννιάτικου και a la Pixel εξωφύλλου, αυτό που ξεχώριζε στο 2ο τεύχος του Retro Planet ήταν το αφιέρωμα στο θρυλικό software house των 80s Ultimate αλλά και το ενδελεχές άρθρο που καταπιανόταν με την πτώση και το λουκέτο της Commodore, την μοίρα των κτιρίων που στέγαζαν τα γραφεία και τα εργοστάσια της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρίας σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και το θέμα του εξωφύλλου, το special review του Gunlord στο Sega Dreamcast.

To 2o τεύχος του Retro Planet συμπλήρωναν η παρουσίαση της AmigaOne X1000, οι σελίδες των συντακτών του Ragequit, και το αφιέρωμα στις διάφορες εκδόσεις του Ikari Warriors στα home computers.

Συνολικά, από άποψη ύλης, ποιότητας κειμένων και θεματολογίας το 2ο τεύχος του Retro Planet ήταν αναμφίβολα ένα step up σε σχέση με το πρώτο, δείχνοντας πως η προσπάθεια όχι μονάχα δεν ολοκληρώθηκε με την έκδοση ενός και μοναδικού έντυπου τεύχους, αλλά και ότι σε όσους βρίσκονταν πίσω από το περιοδικό είχε ανοίξει η όρεξη για να συνεχίσουν την προσπάθεια και να βελτιώσουν το Retro Planet με φρέσκες ιδέες και ακόμα πιο πλούσια ύλη. Τα καλύτερα έρχονταν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου